MINISEMINAARI: Miksi sijoittaa startupeihin? Sijoituskriteerit ja lean startup-malli

Oletko pohtinut startupeihin investoimista? Tai haetko kenties omalle ideallesi rahoitusta? FiBANin miniseminaarissa pureudutaan enkelisijoittamiseen niin sijoittajan kuin startupinkin näkökulmasta.

Enkelisijoittaja Timo Ketonen paljastaa sijoitusten takana piilevää logiikkaa. Millaisin kriteerein sijoituksia tehdään? Entä millainen startup on enkelisijoittajalle kiinnostava? Myös enkelisijoitusten avulla toimintaansa kasvattaneet startupit Faraday Oy ja Plantui Oy jakavat kokemuksiaan enkelisijoittamisesta. Miten investointi käytännössä saatiin? Mitä investointi on heille tuonut?

Timo Ketonen on yrittäjä, enkelisijoittaja ja hallitusammattilainen. Hänen intohimonaan on auttaa startupeja ja muita kasvuyrityksiä menestymään. Urallaan hän on sijoittanut useaan suomalaiseen startup-yritykseen. Häntä kiinnostavat erityisesti design, green tech, ekologiset tuotteet ja palvelut sekä kestävä kehitys ja vastuullinen yritystoiminta.

Faraday on nuorekas 2015 perustettu yritys, joka tuottaa helposti ja nopeasti autoon asennettavaa teknologiaa, jolla autojen jakaminen on turvallista ja nopeaa. Visiona on tehdä autojen jakaminen mahdollisimman vaivattomaksi ja aivan uudenlaisen lähestymistavan kautta. Nielsenin selvityksen mukaan, yli 21 % auton omistajista globaalisti ikähaarukassa 20­ – 40 vuotta, olisivat halukkaita jakamaan tai vuokraamaan ajoneuvonsa tuntemattomalle. Pääsyy siihen, ettei suurin osa ole autoaan kuitenkaan vielä jakanut on se, etteivät he ole löytäneet vaivatonta systeemiä, joka jakamisen mahdollistaisi. Faradayn kehittämällä laitteistolla ja mobiiliteknologialla auton omistaja voi jakaa käyttöoikeuksia ja virtuaaliavaimia haluamilleen käyttäjille helposti matkapuhelimestaan napin painalluksella, hyödyntämällä samalla auton turvalaitteistoja kuten ajonestoa. Faradayn siemenrahoituskierroksella haettiin vauhtia teknologian kehittämiseen ja pilotointiin.

Plantui on perustettu 2012 ja yrityksen visiona on olla alan johtava kasvien ja yrttien sisäkasvatusteknologian ja sitä hyödyntävien laitteiden ja kasvikapseleiden tuottaja maailmassa. Toiminta perustuu tulevaisuuden näkymälle, jossa kasvit kasvatetaan lähellä paikkaa, jossa ne myös kulutetaan. Plantui kannustaa siirtämään tuotantoa isoista tuotantoyksiköistä koteihin ja ravintoloihin.  Plantuin kehittämä konsepti sisältää älypuutarhat eri käyttötarpeisiin, laajan kasvikapselivalikoiman sekä kasvien tietopalvelun. Plantui on laajentunut uusille markkinoille Euroopassa ja Aasiassa ja myyntiä on jo 18 maassa. Plantui on kerännyt viimeisen vuoden aikana yli miljoonan euron pääomasijoituksen. Rahoituksella Plantui hakee nyt vahvaa kasvua Kaakkois-Aasian markkinoilta.