Älykäs on uusi luova

Kirjoittanut 13.1.2017BC2017

Aino Ukkola


 

Tiedämme sanonnan ”joukossa tyhmyys tiivistyy”. Se varmasti pitää joskus paikkaansa, mutta joukossa tiivistyy myös älykkyys. Kun ihmiset erilaisina osaamisineen kohtaavat, saadaan aikaan hyviä lopputuloksia.

Muutama vuosi sitten kaikki itseään kunnioittavat kaupungit kutsuivat itseään luoviksi. Kaupungit lähes kilpailivat keskenään luovuudestaan. Turulle luovuusbuumi sopi oikein hyvin, luova toimiala on alueella vahva ja kulttuuritarjonta monipuolista. Kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 vahvisti luovuutta entisestään. Logomo on tuon luovuuskauden helmi! Siitä saamme nauttia myös Business Campin tapahtumapaikkana.

Nyt on meneillään vahva älykkyyskausi. Kaupungit ovat smartteja cityjä. Tässäkin kisassa Turulla menee hyvin. Smarttiutta löytyy mm. älykkään liikenteen ratkaisuissa ja energiatehokkuuden saralla. Smartteja ratkaisuja kehittäviä yrityksiä on seudulla runsaasti ja kehittämistahtoa paljon. Yksi keskeinen yhteinen piirre luovalle ja älykkäälle kaupungille on, että lunastaakseen nuo kunnianhimoiset määreet, on tehtävä laajaa yhteistyötä ja paljon. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin kaupungit eivät voi olla luovia tai älykkäitä elleivät virkamiehet, yrittäjät, poliitikot, tutkijat ja kehittäjät kohtaa ja tee aitoa yhteistyötä.

Jotta älykkäitä ratkaisuja syntyy, niitä kokeillaan ja otetaan käyttöön, täytyy tavata paljon ihmisiä, luoda uusia kontakteja ja olla avoin. Laadukkaisiin tilaisuuksiin osallistuminen on yksi tapa edistää tätä kaikkea. Tavataan siis joukolla Business Campissa!

Mikä on se X, jolla organisaatiosi on saanut tuulta siipiensä alle?
– Ratkaisukeskeinen toimijoiden yhteen saattaminen. Että voikin olla inspiroivaa kun saadaan aikaan esim. projekteja, joissa on mukana sekä julkisia että yksityisiä tahoja!

Mikä on se X, jonka ennakoit kantavan organisaatiotasi muutosten keskellä kymmenen vuoden kuluttua?
– Pelinrakentajana toimiminen siten, että seudun kunnat ja kaupungit, korkeakoulut ja yritykset saavuttavat yhdessä entistä enemmän yhteisiä tavoitteita.

12912722_596844580472762_1674001849_n(1)Aino Ukkola työskentelee Turku Science Park Oy:ssä projektipäällikkönä luomassa kaupungin ja yritysten yhteiskehittämisen toimintamallia. Tavoitteena on, että älykkäässä kaupungissa yrityksille syntyy liiketoimintaa ja referenssejä kaupungin kanssa toteutetuista ratkaisuista entistä enemmän. Aiemmin Aino toimi mm. luovan alan kehittämisen koordinaattorina Turun seudulla.